• Szeged város - 2014
  Kothencz János önkormányzati képviselő
 • Szeged Város
  Kothencz János önkormányzati képviselő
 • Szeged Város
  Kothencz János önkormányzati képviselő
 • Szeged város
  Kothencz János önkormányzati képviselő

A panellakók terheinek csökkentéséért lobbizik Kothencz János és B. Nagy László

A panellakók terheinek csökkentéséért lobbizik Kothencz János és B. Nagy László
Lakossági önerő nélküli épületenergetikai felújítási pályázatokat javasol a Fidesz-KDNP szegedi polgármesterjelöltje és országgyűlési képviselője.
Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület szegedi polgármesterjelöltje
A panelházakban lakók rezsiköltségeinek tényleges csökkentése érdekében megfogalmazott javaslataikat adta át a Parlamentben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület szegedi polgármesterjelöltje, valamint B. Nagy László szegedi országgyűlési képviselő. A Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak címzett javaslatcsomagot Kothencz János polgármester-jelölti programjában szereplő célok sugallták.

A program külön fejezete foglalkozik a szegedi panelházak infrastruktúrájának megújításával. Kothencz János - az eddig részben megvalósított hőszigetelés és nyílászárócsere mellett - a lakások belső infrastruktúrájának megújítására helyezi a hangsúlyt, valamint napkollektorok telepítését, és környezetbarát, olcsóbb zöld távfűtés kiépítését is célul tűzte ki. Az eddigi felújítások ugyanis nem eredményezték a társasházak energiafelhasználásának csökkenését, sőt a közös költségek is emelkedtek. Mindezek mellett a balliberális szegedi városvezetés a lakosokra terhelte a pályázatokhoz B. Nagy László szegedi országgyűlési képviselő.szükséges önerőt, ami további 7-8 ezer forint havi kiadást jelent a lakóknak a közös költség tekintetében. Összességében kialakult egy tarthatatlan helyzet, aminek eredményeképpen a panelben élők számára sem a megvalósult felújítások, sem a kormányzati rezsicsökkentések nem eredményeznek megtakarítást.

„Javaslataink célja, hogy az energetikai felújítások ne igényeljenek lakossági önerő-hozzájárulást” - hangsúlyozta Kothencz János. A szegedi jobboldali politikusok arra kérik a fejlesztési tárcát, hogy az épületenergia hatékonysági program kialakításakor, és az uniós irányelvek hazai átültetése során vegyék figyelembe a Szegeden tervezett energetikai felújítások megvalósíthatóságának szempontjait is.

Szegeden csaknem ötvenezer ember él panelházakban, így a megtakarított energia a panelházak felújítása esetén jelentős mértékű, ami a környezetvédelem szempontjából is fontos. Ennek megfelelően épületenergetikai hatékonysági programot az uniós pályázati pénzek mellett a szén-dioxid kvóták értékesítéséből származó bevételből, a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszerből, kedvezményes hitelekből (például az MNB Növekedési Hitelprogram), és költségvetési forrásokból lehet finanszírozni.