• Szeged város - 2014
  Kothencz János önkormányzati képviselő
 • Szeged Város
  Kothencz János önkormányzati képviselő
 • Szeged Város
  Kothencz János önkormányzati képviselő
 • Szeged város
  Kothencz János önkormányzati képviselő

A helyi vállalkozásoknak nyújt lehetőséget, és valódi munkahelyeket teremt Kothencz János gazdaságfejlesztési programja - Közlemény

A helyi vállalkozásoknak nyújt lehetőséget, és valódi munkahelyeket teremt Kothencz János gazdaságfejlesztési programja - Közlemény
Szeged sikeres gazdasági jövője azon áll vagy bukik, hogy képes-e város vezetése összehangolni a fejlesztési elképzeléseit a kormányprogrammal. Míg a jelenlegi, álbaloldali városvezetés úton útfélen kritizálja azt, és maga is bevallja, hogy képtelen elfogadni a kormány vállalkozásokra építő, gazdaságfejlesztő politikáját, addig a Kothencz János által vezetett összefogás programja nagymértékben számít a helyi vállalkozásokra és élvezi a kormány támogatását.
A magyar kormány támogatja Kothencz János szegedi polgármesterjelölt gazdaságpolitikai programját – így összegezhetőek a Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterjelölt és a kormány meghatározó gazdasági vezetői találkozóinak tapasztalatai. A program részleteinek megismerése után Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: „Szegeden is a kis- és középvállalkozások támogatását tűzték ki célul. Kothencz János programjának támogatásával Szegedet is egy előremutató, fejlődő pályára állíthatják az itt élők októberben”. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára pedig – szinkronban az irányváltó új városvezetés programjában megfogalmazottakkal – kijelentette: „a következő városvezetés legfontosabb feladata, hogy Szegedre csábítsa a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó cégeket”.Kothencz János a Fidesz-KDNP és a L. É. T. egyesület polgármesterjelöltje

A magyar gazdaságpolitika alakítóival folytatott eszmecserék után egyértelműen kijelenthető: reális az a célkitűzés, hogy a helyi gazdasági szereplőkkel és a környező településekkel összefogva minimum 200 milliárd forintnyi fejlesztés valósuljon meg Szegeden a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban. Ehhez az uniós források rendelkezésre állnak, de ezeket a város csak akkor tudja megszerezni, ha megalapozott projekteket nyújt be, amelyek ténylegesen hozzájárulnak a város fejlődéséhez, valamint a kormányzat elképzeléseivel is összhangban vannak. Az új szegedi városvezetésnek szakítania kell azzal a szocialista gyakorlattal, amelyik ellehetetleníti a helyi vállalkozókat, és elszigeteli Szegedet a környező településektől. Kothencz János programja egyaránt alapoz a helyi kis- és középvállalkozókra és a környékbeli településekkel folytatandó együttműködésre, valamint a szegedi egyetemi tudásbázisra.

Nem vágyálom a következő két ciklusban hétezer tartós munkahelyet kialakítani. Az ELI mellett létesülő Tudáspark helyi kis- és középvállalkozók szolgáltatásaira alapozva négyezer ember számára teremt munkát. A Kothencz János programjában szereplő vállalkozásbarát környezet kialakításával Szeged és a környező települések adottságait kihasználva feldolgozóipar és egyéb termelő beruházások idetelepítésével további háromezer főnek lesz munkahelye.

Míg az egyik oldalon a megalapozott fejlesztési tervek és a kormány támogatása áll, addig ennek ellenpólusaként a posztját megőrizni akaró szocialista polgármester romokban heverő pártja vezető funkcionáriusaként járja az országot, dobálózik a számokkal, és terjeszti valótlan állításait szegedi ténykedéséről. Miközben saját eredményének tudja be a hét év alatt Szegedre érkezett 300 milliárd forintnyi uniós támogatást, ebből mindössze 100 milliárd mögött van ott kedvezményezettként önkormányzat. A támogatás kétharmadát a szegedi vállalkozók, nonprofit szervezetek, állami intézmények, egyházak, nyerték el, valamint – nem elhanyagolható tételként – a magyar kormány döntései következtében került Szegedre jelentős forrás, például az ELI projekt 40 milliárd forintos támogatása. Ígéretként pedig ismét előveszi a két ciklus óta ismételgetett, meg nem valósult projekteket, illetve a kormányzati beruházásként a szocialista városvezetéstől függetlenül megvalósuló fejlesztéseket.

„Szegednek nem szemfényvesztés kell, nem díszburkolatok és szökőkutak, hanem új gazdasági szemlélet, Szeged gazdasági újjáépítése a helyi vállalkozói réteggel közösen, új munkahelyek teremtésével, amelyhez a kormány támogatása ad hátteret. A szegediekkel együttműködve megvalósuló program eredménye pedig mindannyiunk számára érzékelhető módon az itt élők életminőségének javulása lesz” – jelentette ki Kothencz János.